Jytte Hollender på Facebook Jytte Hollender på LinkedIn Jytte Hollender på Twitter Tilmelding til rss feed for Jytte Hollenders blog

Er du også tankelæser?

4/8 2018 | Karriereudvikling for kvinder, Kommunikation, Kvinder og karriere, Maskulin og feminin kommunikation | Skriv en kommentar »

Jeg hører ofte kvinder fortælle om, hvordan de læser andres tanker!
De siger det naturligvis ikke direkte, men de fortæller om udsagn som: “Jeg ved, hvad han mener”, “Hun synes ikke jeg er dygtig nok”, ”De ser ikke mig som lederpotentiale” eller andet i den stil.

Kvinder er ofte gode til at observere og gætte andres behov – og måske er det derfor, vi regner med, at vi ved, hvad andre tænker, mener og synes.

Eksempler fra min hverdag:

  1. Der var kvinden, som havde et noget anstrengt forhold til og ikke meget tillid til chef. Hun havde endelig taget sig sammen til at bede om nedsat arbejdstid. Da chefen sagde ja, fortalte hun mig: ”Han sagde ja og det er sikkert fordi, han i virkeligheden gerne vil af med mig”
    Jeg spurgte, om han havde sagt det og hun svarede ”Nej, men det er da helt tydeligt, når han bare siger ja med det samme!”.
  2. Kvinden som sagde ”Jeg ved, at min chef ikke synes at min mening er vigtig”
    Jeg spurgte, om chefen havde sagt det og hun svarede ”nej, men hun afbryder mig ofte til møderne og det siger jo alt”.
  3. Den nye projektleder, som endelig havde fået sit første større projekt og nu skulle holde opstartsmøde med projektdeltagerne. Chefen sagde henkastet, at han synes at det ville være en god ide at tage (senior)projektleder X med til mødet. Den nye projektleder blev stødt og fornærmet, for hendes chef mente ”øjensynligt”, at hun ikke kunne klare det selv.
    Jeg spurgte, om hun vidste det og hun svarede ”Ja, der kan jo ikke være andre årsager” og ydermere havde hun efterfølgende taget fat i ham og fortalt, hvor vred og skuffet hun var over hans forslag!

Fælles for alle tre er, at det kunne have haft en anden betydning:

  1. Måske siger chefen ja til deltid for at kunne beholde en dygtig medarbejder.
  2. Måske afbryder chefen til møderne, fordi hun bliver ivrig og engageret og gerne vil supplere og støtte op om medarbejderen.
  3. Måske synes chefen at seniorprojektlederen skal med til mødet, fordi hun sidder inde med vigtig viden og erfaring fra sidste lignende projekt.

Hvordan kan det være en ulempe i dit arbejdsliv?

Udfordringen er, at hvis det faktisk har vist sig, at vi har haft ret nogle gange, bliver vi endnu mere overbevist om, at vi faktisk ved, hvad andre tænker.

Og ikke nok med at vi læser andres tanker – vi agerer og handler efter det.
Mange kvinder kan gå rundt i dagevis og være kede af det, fornærmede eller vrede over noget, som de tror andre mener eller tænker. I de tilfælde, hvor vi ikke har ret, har vi brugt rigtig meget tid og energi til ingen verdens nytte.

Hvis du ikke passer på, så kan du ødelægge dit forhold til dine kolleger, din chef og andre og du risikerer at gå glip af mange gode muligheder.

Der er næsten også altid fokus på det negative – jeg kan ikke huske i forbindelse med tankelæsning at have hørt sætninger som:

  • Jeg ved, at de synes, jeg er den dygtigste
  • De tænker sikkert godt om mig
  • Jeg er sikker på, at min chef mener, at jeg kan klare opgaven

Denne type sætninger kommer oftest kun, når andre helt tydeligt har sagt noget positivt og helst flere gange – og selv der tror mange ikke helt på det.

Og hvad kan du så gøre ved det?

Du kan starte med at spørge dig selv, hvor ofte du ”godt ved”, hvad andre mener og tænker?

De spørgsmål, som jeg ofte stiller og som du kan stille dig selv er:

  • Ved du det?
  • Hvordan ved du det?
  • Har vedkommende sagt det eller har du spurgt?

I stedet for at tankelæse så ”lav dit hjemmearbejde” og spørg den anden:

  • Hvad tænker du eller hvad mener du?
  • Det virker som om, du er vred/glad/bekymret/henrykt/ked af det – er du det?

Kommunikation er svær nok i forvejen – vi behøver ikke at gøre det vanskeligere ved at gætte på, hvad andre tænker og mener.

Vi ved faktisk ikke, hvad der foregår i hovedet på andre mennesker og meget ofte er det ikke noget, der har med os at gøre!

Hvis vi vidste hvor lidt andre tænker på og beskæftiger sig med os i deres tanker, så ville vi være både lidt skuffede og meget lettede J



Skriv en kommentar