Jytte Hollender på LinkedIn

“Jeg er også god til at bage boller…”

11/7 2018 | Karriereudvikling for kvinder, Kommunikation | Skriv en kommentar »

Dette sendte jeg som nyhedsbrev i februar 2010 og der er stadig nogle, som refererer til det. Så jeg tænkte, at det ville have godt af at blive gentaget 🙂

************

”Jeg er også god til at bage boller…”

 

Bemærkningen faldt, da min venindes 7-årige datter, Anna Matam, fik ros for at hun kunne bage så gode muffins, som hun og hendes mor havde medbragt til nogle venner, ”Du er vel nok god til at bage muffins” – og til det kan man jo svare meget!

Hvis hun havde været den typiske voksne danske kvinde, så havde hun måske sagt:

”Nå, det er da ikke noget særligt” eller ”De blev faktisk ikke helt så gode, som jeg havde regnet med” eller ”Ja, jeg var faktisk heldig i dag” (ikke noget med talent her!)

Men hun svarede ”Jeg er også god til at bage boller…” 🙂 – Herligt!


Hvorfor er dette interessant?

Fordi jeg hele tiden hører det omkring mig, når jeg taler med andre kvinder, når jeg underviser og  holder workshops og også i det offentlige rum – igen en fordel ved at bruge offentlige transportmidler. Sikke mange samtaler, jeg har mulighed for at overhøre 🙂

Og det betyder noget for andres opfattelse af dig og dine kvalifikationer og evner. – hvad enten du er ansat og gerne vil noget mere med din karriere – eller du er selvstændig og ønsker at have succes med din virksomhed.

Det betyder også noget, når du bare er sammen med andre mennesker. Kender du irritationen, når andre ikke vil tage imod din ros?
Du siger måske ”Jeg er bare så imponeret over, at du kan finde rundt i disse budget tal” – ”Åh, det er da ikke noget særligt” – ”Det synes jeg, for jeg har svært ved det” – ”Det er altså helt enkelt, for jeg er ikke god til tal generelt” – luften går ligesom lidt af ballonen!

Og det er ofte lettere at tage imod kritik, for der er vi jo selv helt enige!

Der kan være mange årsager til dette, men måske er det fuldstændig underordnet hvorfor, vi gør det – vi skal bare holde op med det og så skal vi lære at tage imod ros og anerkendelse.

 

Her er nogle almindelige eksempler:

”Jeg synes, din præsentation i dag var rigtig god” – ”tak, men jeg var faktisk ikke helt tilfreds med min indledning.”

”Det var vel nok et flot indtægtsresultat din virksomhed havde sidste år” – ”ja, men jeg nåede faktisk ikke helt mit mål”

”Jeg er imponeret af at du kunne gennemføre det motionsløb sidste uge” – ”ja, men jeg blev altså den sidste i vores gruppe”

Kan du genkende noget af det ovenstående – om ikke hos dig selv, så hos andre 🙂

 

Forestil dig reaktionerne hvis du i stedet modtog komplimenterne eller rosen på denne måde:

”Jeg synes din præsentation i dag var rigtig god” – ”Ja, jeg er også god til at være mødeleder”

”Det var vel nok et flot indtægtsresultat din virksomhed havde sidste år” – ”Jeg har også været god til at holde igen på udgifterne”

”Det var vel nok flot at du kunne gennemføre det motionsløb sidste uge” – ”Jeg er også god til at svømme”

Sjovt ikke…:-)

Hvad kan man gøre ved det – hvad skal man gøre ved det?

Hvis du kan genkende det og dette giver mening, så beslut dig for at ændre det.

Hvis det er svært – eller for meget (og det er det måske) at sige ”Jeg er også god til at bage boller” – så øv dig i bare at sige ”Tak” eller ”Tak, der er jeg glad for at du siger/synes” – for det er du vel inderst inde?

Og hvis du ikke siger det højt, så tænk i hvert fald ”ja, det er rigtigt – og jeg er også god til at…(brug bare ”at bage boller” – det er helt ok)

Det vil være godt for dine tanker, din holdning og dit humør.Skriv en kommentar